Virtualisatie op een server die niet kan ? De titel klinkt wellicht iet wat tegenstrijdig. Dat klopt ! Maar er is niets over gelogen. Voor dit verhaal is wat context nodig. Een aantal jaar geleden (midden in de lockdown) had ik een gesprek met Andy (de eigenaar van Competa IT). Tijdens de lockdown had hij besloten dat het een wijs moment was om te werken aan het kantoor. Hierbij hoorde ook de nodige opruiming. Tijdens deze opruiming kwam ook de realisatie dat de on-premise servers die aanwezig zijn niet meer nodig zouden zijn. Gezien hij het zonde vond om het weg te gooien kwam de vraag of iemand ze wou overnemen.

Hierdoor stond ik direct aan ! Rond deze periode was mijn avontuur tot het uitgroeien naar een DevOps engineer volop bezig. Een aantal servers voor thuis was dan ook zeker geen verkeerd idee. Andy heeft de servers aan mij gegeven om hier thuis mee te oefenen. Andy heeft mij zelfs toen een server kast gegeven. Nu hoor ik je denken: “die baas heeft geld over als hij servers en een server kast weg geeft”. Nu is zijn actie nog steeds erg gul maar wellicht klinkt het wat mooier dan dat het is. Dit omdat:

Nadat de servers thuis neergezet waren en de patch kast wat verder uitgezaagd was vertelde ik vol trots aan mijn vrienden wat ik had. Helaas reageerde 1 van mijn vrienden met een stuk waarheid waar hij vertelde dat de virtualisatie protocollen zoals:

Helemaal niet mogelijk waren om te draaien op de servers. Lichtelijk verslagen maar nogsteeds tevreden probeerde ik de servers te installeren. Helaas werkte de voor mij standaard besturingssystemen zoals: windows 2012r2 server, ubuntu (18.04 of 20.04) en windows niet op de servers. Na wat google te raadplegen kwam ik er achter dat de servers niet gemaakt waren voor een van deze besturingssystemen. Op 1 server draaide nog ubuntu 18.04 en met wat bypasses kreeg ik een sudo account aan de praat.

Verslagen door virtualisatie

Op volgend aan de situatie voelde ik mij lichtelijk verslagen en heb hierna niet veel bijzonders gedaan met de servers. De server hebben door verloop van tijd een aantal simpele services opgezet zoals nginx, php, mysql, openvpn etc etc.

Nieuwe hoop door docker

Recentelijk is het stof van de servers gehaald gezien ik voor scouting een lan party ging organiseren en de Hashtrack (waarover snel meer) er aan kwam. Om 1 van de spellen te voorzien van een game server probeerde ik eens voor de grap een docker image te draaien. Tot mijn verbazing werkte dit !

Hierdoor ben ik gaan denken. Als docker kan draaien op deze servers, dan zou er ook gevisualiseerd moeten kunnen worden toch ?

Yacht to the rescue

Na wat nagedacht te hebben op werk kwam ik met het idee om Portainer op de servers te zetten. Dit gezien bij DPG hier al gebruik van werd gemaakt (op indirecte wijze). Na wat uitzoeken bleek dat dit niet meer ging zoals ik had verwacht. Portainer heeft een limit van 5 containers voor de gratis editie. Gezien mijn motivatie vond ik dit niet genoeg. Daarom ben ik gaan zoeken naar alternatieven waaruit Yacht naar voren is gekomen. Op basis van de naam leek het mij veel toffer om een yacht te hebben ipv een container.

yacht virtualisation

Na een vrij makkelijke opzet draaide yacht en is voor mij een wereld aan mogelijkheden opengegaan wat betreft virtualisatie. Tijdens het opzetten heb ik het ook voor elkaar gekregen om Centos 7 aan de praat te krijgen op de servers. Deze OS is dan wel eens waar EOL maar voor een intern (voor buiten afgesloten) netwerk functioneert dit nog even prima.